În zilele noastre, fotbalul este cel mai jucat, cel mai popular și apreciat sport din întreaga lume. Dar știi cum a apărut de fapt acest sport care acum înseamnă atât de mult?
PRIMA VERSIUNE A FOTBALULUI
De-a lungul istorie au existat diverse jocuri care pot fi considerate strămoșii fotbalului.
Spre exemplu, în China, în secolele III și II Î.H se practica un joc format din două echipe a câte 12-16 jucători. În acest joc trebuia să îți folosești doar picioarele iar scopul jocului era să trimiți o minge prin una dintre cele 6 porți de dimensiuni mult mai mici decât cele de astăzi.
Jocul se numea Tsu Chu care în limba română s-ar traduce Minge Picior iar în engleză Foot Ball, însă nu acesta era jocul care avea să devină fotbalul modern de azi.
Dintre toate verisunile din trecut, FIFA a recunoscut oficial un singur joc ca fiind prima versiune adevărată a fotbalului.
De fapt, strămoșul fotbalului modern era un joc în care două echipe încercau să transporte o minge dintr-o parte în altă, folosind aproape orice mijloc posibil fără prea multe reguli. Aveai voie să împingi, să lovești, să pui piedică sau chiar să ameninți adversarul, iar echipele nu aveau un număr standard de jucători. Puteau participa sute sau mii de oameni, adesea echipele fiind formate din cetățenii a două orașe.
Conceptul de două echipe și o minge care trebuie să ajungă la o destinație s-a dezvoltat în timp, a evoluat introducându-se mai multe reguli și a fost jucat sute de ani în Marea Britanie în diverse forme.
În cele din urmă, facultățile Britanice sunt cele care au cizelat aceste activități și au impus reguli și standarde stricte pentru a creea un sport adevărat. Pentru că existau atâtea variații ale acestui joc, au fost creeate mai multe sporturi având la origine același concept. Astfel, prin prisma universităților au luat naștere Fotbalul, Rugby-ul, Fotbalul American, Fotbalul Australian și cel Galez printre altele.
FOTBALUL ÎN ROMÂNIA
În anul 1890, întors de la studii din Anglia, doctorul stomatolog Iuliu Weiner a adus cu el o minge de fotbal și regulile jocului scrise pe o hârtie.
Însă la primul meci oficial de fotbal din țara noastră, românii au fost doar spectatori. Meciul s-a jucat în aproprierea șoselei Kiseleff, București pe un teren improvizat unde competitorii erau englezi și germani, angajați în industria textilă sau petrolieră la București, Ploiești sau Câmpina.
Cronica acelei partide, publicată în revista „Din lumea sporturilor“, este considerată ca fiiund un certificat de naștere pentru fotbalul românesc.
Prima competiție fotbalistică internă a fost Cupa ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România), fondată în octombrie 1909. A cuprins trei cluburi: Colentina, Olimpia București (care a câștigat titlul), și United din Ploiești.
Primul campionat național a fost Divizia A, iar cele mai titrate echipe românești din perioada interbelică sunt Venus București, cu opt titluri și Chinezul Timișoara cu șase titluri consecutive.
ECHIPA NAȚIONALĂ
Echipa națională de fotbal a României și-a început activitatea în anul 1922 la Belgrad, cu un meci împotriva Iugoslaviei, scorul fiindu-i favorabil cu 2-1
La 20 mai 1923 Comisia de Fotbal a FSSR (Federatia Societatilor Sportive din Romania) este admisă la Congresul de la Zürich ca membră a FIFA. În această calitate de membră a FIFA, România participă la Turneul Olimpic de Fotbal de la Jocurile Olimpice din 1924 desfășurate la Paris. Federația Română de Fotbal este membră fondatoare a UEFA în 1954. Din august 1990, FRF a devenit organ independent de conducere al mișcării fotbalistice din România, primul președinte ales fiind Mircea Sandu.